İRAN KÜLTÜR EVİ

KÜLTÜR ve TARİH

 
 
 

Aranacak

 
Genel Tarih
   
Kültür ve Sanat
   
 İslam Devrimi Hakkında
   
İmam Humeyni'nin Yaşam Öyküsü
   
Devrim Lideri'nin Biyografisi
   
Cumhurbaşkanı'nın Biyografisi

 

 

 

 

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI

SEYYİD MUHAMMED HATEMΒNİN BİYOGRAFİSİ

 

Huccetu’l-İslâm Seyyid Muhammed Hatemî 1943 yılında Yezd eyaletine bağlı Erdekan kentinde dünyaya geldi. Dönemin ünlü âlim ve bilim adamlarından olan babası Seyyid Ruhullah Hatemî Erdekan dinî medresesinin kurucusu ve Yezd kentinin Cuma İmamı idi. Seyyid Muhammed Hatemî’nin iki erkek dört kız kardeşi vardı. 1974 yılında Zöhre Sadıkî hanımla evlenen Hatemî"nin Leyla ve Nergis adında iki kızı ve İmad adında bir oğlu vardır.

 İlk orta ve lise tahsilini Erdekan’da başarıyla devam ederken dinî ilimlere ilgi duymaya başladı ve önce babasının yanında daha sonra Kum kentine giderek burada dinî ilim tahsiline devam etti. Aynı yıllarda fen bilimleri dalında lise diplomasını da aldı. 1965’de İsfahan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Anabilim Dalını kazanarak üniversite tahsiline başlayan Hatemî, eş zamanlı olarak dinî ilimler medresesinde de yüksek seviyede derslere devam etti.1969 yılında üniversiteden mezun olarak

Tahran’da askerlik hizmetini yerine getirdi. 1970 yılında Tahran Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümünde yüksek lisansa devam etti. Mezun olduktan sonra, Tahran Üniversitesi tarafından kendisine yurt dışında doktora yapmak için burs imkanı tanınmasına rağmen Kum kentine giderek yıllarca süren dinî derslere, ciddiyet ve azimle devam etti ve Murtaza Hairî, Vahidî Horasanî, Seyyid Musa Şubeyrî Zencanî, Şehid Mutahharî ve Abdullah Cevadî Amulî gibi büyük âlimlerin yanında "hariç", "fıkıh", "usul" ve "yüksek felsefe" derslerini tahsil etti. Bunların yanı sıra Şehid Mutahharî’nin Hegel felsefesi, Marksizm, kelam ve ma’ârif alanlarındaki özel derslerine de katılmayı ihmal etmedi.

Daima, ma’ârif, dinî, sosyal ve kültürel bilimler alanında kendi kişisel ilgi ve düşüncelerinin ardından ciddiyetle yol alan Sayın Hatemî, çeşitli eserler oluşturmaya gayret etmiş ve bu gayretlerin semeresi onlarca makale, konuşma ve kitap olarak ortaya çıkmıştır. Bunların bir kaçı şöyle sıralanabilir :

1-     Bîm-i Movc (dalga korkusu ), 1993 Tahran      

2-     Şehir Dünyasından Dünya Şehrine Kadar, 1994 Tahran

3-     Din ve Düşünce Heveslerin Tuzağında, 1999 Tahran

4-     İnsan, Canın Doğusu ve Aklın Batısı Kavşağı, 2000 Tahran

5-     Siyasal Gelişme, Ekonomik Gelişme ve Güvenlik, 2000 Tahran

6-     Kadınlar ve Gençler, 2000 Tahran

7-     İnsan, Din Adamları ve İslâm İnkılabı, 2000 Tahran

8-     Medeniyetler Arası Diyalog

9-     Medeniyetler Arası Diyalog ve İran Kültürü